Archived: Bij de koffieautomaat


De stelling

De beste discussies ontstaan vaak op de meest informele plekken. Daarom trok de redactie van de Nekst naar dé discussieplek op de UvT, namelijk de koffieautomaat. Hier leggen we de aanwezige econometristen een prikkelende stelling voor; deze keer: “Econometristen kunnen niet hoofdrekenen.” Als je wilt reageren of zelf een stelling voor de volgende keer hebt, kan je dat laten weten via koffieautomaat@TEV.nl

“Econometristen kunnen niet hoofdrekenen.”
Met de proef op de som: hoeveel is 280/16

Tekst door:Vincent Sterk & Elisabeth WeverHector Santoni Gomez: “Econometristen kunnen niet goed hoofdrekenen. Ze maken heel veel gebruik van recenmachines. 280/16=12”

Mohammed Chahim: “Ik zelf kan wel hoofdrekenen, maar ik weet het niet van andere econometristen. Ik kan nu 280/16 niet berekenen omdat ik helemaal ingesteld ben op Administratieve Technieken dus ik heb alle wiskundige kennis van me afgezet”

Ken Swagten: “Je gebruikt tegenwoordig heel veel rekenmachines. Het wordt je makkelijk gemaakt. Je hoeft tegenwoordig niet meer te kunnen hoofdrekenen. 280/16 kan ik echt niet.”

Stan de Greef: “Het zal per persoon verschillen of ze kunnen hoofdrekenen. 280/16=17,5.”

Gerda Polman: “Het is waar, ik kan echt niet goed hoofdrekenen. 280/16=30.”

Ineke Meuffels pakt haar mobiel om de som te berekenen..

Yonina Sint Jago: 280/16=15.

Inge Magilsen: 280/16=17,5.

Aryan Buijssen: “Ik denk het wel. 280/16=15”

Stijn Wouters: 280/16=18

Arjan en Stijn als ze te weten komen dat het antwoord 17,5 is: “17,5, daar doen we niet aan. Dit is geen hoofdrekenen, daar heb je rekenmachines voor nodig.”

Drs. Bomgaars: “Ik zou veronderstellen dat econometristen juist wel zouden moeten kunnen hoofdrekenen. In de praktijk blijft het anders te zijn. Doordat econometristen zulke onwijze rekenapparaten hebben, berekenen ze daar alles mee.”

Drs. Konings: “Jongere mensen, ongeacht welke pluimage, kunnen niet hoofdrekenen. Ik denk wel dat econometristen over het algemeen wel wat meer gevoel voor getallen hebben. Maar het actief met het hoofdje rekenen kunnen ze net zo slecht als de gemiddelde Nederlander.”